søndag 24. januar 2010

Bryan Sykes - "The seven daughters of Eve"

Som jeg tidligere har skrevet, var dette en kjempespennende bok. Synes jeg,da. For det er jo kanskje ikke alle som lar seg fascinere av historier om mitokondrisk DNA og slikt. Høres kjedelig ut, ja? Joda, det gjør det. Men det blir desto mer spennende å lese Sykes' sin bok og høre om hans forskning. Han hevder nemlig at han gjennom forskningen kan vise at nær alle europeere stammer fra sju kvinner som levde for mange mange tusen år siden. Han har kalt disse kvinnene Ursula, Helena, Xenia, Tara, Velda, Jasmine og Katrine. DNA'et overføres videre kun fra mor til datter. Det vil si, mor overfører sitt DNA til alle sine barn, men kun døtrene kan føre det videre til neste generasjon igjen. Når jeg leser det, lurer jeg litt på hvor - eller hvem, da - mitt DNA kommer fra? Min mormors mormor kom fra Sverige, har jeg funnet ut gjennom min hobbybaserte slektsgranskning. Men videre derfra??

Parallellt med Sykes' bok har jeg lest "Deep ancestry" av Spencer Wells, mest for å slå opp i boka for å lese bare litt mer... Hans Genographic Project er spennende å lese om, både i boka og på nett. Har også sett programmer om denne forskningen på National Geographic.

3 kommentarer:

 1. Disse bøkene hørtes spennende ut! Jeg syntes slektsgranskning er utrolig spennende og har hatt lyst til å ta den DNA testen(men har ikke kommet så langt enda). Jeg har forøvrig også svenske aner, min oldemors bestemor var svensk men med ukjent far(visstnok sønnen på en herregård hun var tjenestepike på) så jeg er litt usikker på hvordan jeg skal komme meg videre på den kanten.

  SvarSlett
 2. Dette høres spennende ut. Jeg har aldri lest noe som kan minne om dette i bokform - bortsett fra traurige skolebøker da, men like fullt har jeg vondt for ikke å bli fascinert av slik forskning. Får meg til å gruble på om hvorfor vi mennesker er så nysgjerrige på hvor (eller hvem) vi kommer fra.
  Fin omtale som dyttet meg i retning av å finne fram til slikt :-)

  SvarSlett
 3. Hej Anita

  Sjovt at strejfe lidt rundt på må og få på din blog, min interesse er litteratur. De fleste af de bøger du læser, er af forfattere jeg kun kender periferisk eller slet ikke, men derfor så meget mere spændende at læse om. Evas syv døtre, ja, ja...hvem ved...
  Skulle du have lyst at sætte et link til min nyoprettede litteratur blog, kunne det være sjovt, jeg plotter din på min side, og melder mig under dine faner som læser:

  http://litteratur-oplevelser.blogspot.com/

  Erik

  SvarSlett

Det er veldig hyggelig hvis du legger igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...