fredag 25. februar 2011

Torgrim Sørnes - "Ondskap"

I disse VM-tider tenkte jeg det var greit å skrive en anmeldelse i kraftig kontrast til Gro Harlem Brundtlands irriterende uttalelse om at "det er typisk norsk å være god". Og hva denne kontrasten er? Jo, en anmeldelse av Torgrim Sørnes' bok "Ondskap". For i den boka er det ikke mye godhet. Uansett hvor langt ned du graver, er det de færreste her som er gode på bunnen.

Boka tar for seg de henrettede i Norge i tidsperioden 1815 til 1876. Vi møter forbryterne, deres ofre, historiene. Med andre ord ikke noe lystig tema, for å si det forsiktig. Men det er interessant allikevel. For, når man begynner å gruble litt mens man leser så dukker det opp noen spørsmål: Hva utløser ondskapen hos disse forbryterne? Hvordan i alle dager kan noen få seg til å gjøre slike handlinger? Var de rett og slett født onde, eller ble de påvirket av miljøet de levde i? Svært mange av dem levde i lavere sosiale lag, i nød, sult og fattigdom. Det er uansett jo ikke tvil om at Norge var et hardere land å leve i da og at de nok ble hardere av det.

Som tidligere nevnt har jeg kjøpt denne på Mammutsalget. Er du historieinteressert, er det sikkert verdt det å kjøpe boka!

2 kommentarer:

  1. Denne boka har jeg egentlig siklet på siden den ble gitt ut. Og som historiestudent er jeg jo ganske riktig historieinteressert, så det er nok en bok for meg, ja... :)

    SvarSlett
  2. Du støtter også en helsevesenkollega.. Han jobber jo på huset :D Skal jammen lese denjeg og..

    SvarSlett

Det er veldig hyggelig hvis du legger igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...