torsdag 7. april 2011

Er det verdt det?

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å skrive et pip om dette her. Men jeg klarer ikke å la være. Jeg er sint og irritert. Oppgitt. Bakgrunnen er Spekter-direktør Anne Kari Brattens uttaleler på Dagsrevyen i går. Sitatet er hentet fra Dagbladet:
-Det er en tendens nå til at folk velger fritid framfor arbeidstid. Jeg synes alle, kanskje særlig sykepleiere, må opp-prioritere verdien av arbeid. Skal vi få nok arbeidskraft i denne sektoren når eldrebølgen kommer så må folk jobbe mer. De må forstå at de må delta på denne dugnaden. Da kan verken sykepleiere eller andre bruke tiden de kunne stilt til rådighet for arbeidslivet på å sitte på kafé eller gå på Sats, da må vi delta i arbeidslivet.
Først trodde jeg ikke det jeg hørte. Men så begynte jeg å tenke. Jeg har 3 års grunnutdanning i sykepleie, deretter 1 1/2 års videreutdanning i intensivsykepleie. Jeg jobber turnus; dag, kveld, natt. Helg, helligdager - det spiller ingen rolle. Til tross for at undersøkelser viser økt kreftrisiko ved nattarbeid og at lange arbeidsdager gir økt risiko for hjertesykdom. Pasientene slutter ikke å komme selv om det er ukurant arbeidstid. Det mangler stadig vakter, og stort sett går det greit at folk jobber ekstra. De fleste jeg kjenner har også noen dobbeltvakter på samvittigheten. Men skulle det komme flere nye pasienter enn beregnet, da er vi ille ute. Jeg jobber på en intensivavdeling der vi står med pasienter som balanserer på slakk line på grensa mellom liv og død - hver eneste dag. Vi kan være 2-3 intensivsykepleiere hos en pasient. Fordi vedkommende er så dårlig. Om det er på natta, spiller det ingen rolle. Om klokka er halv fem på natta og kroppen skriker etter hvile, du er oppblåst, kvalm, slapp og frossen - det spiller ingen rolle. Jobben må gjøres, døgnet rundt.

Mange av oss på avdelingen har store skulder- og nakkeplager, inkludert undertegnede, som kan komme av tunge forflytningner og feil arbeidsstillinger. Når det haster, kan det gå for fort til at ergonomien passes på 100%. Jeg prøver å trene jevnlig. Det holder ihvertfall noe av smertene i sjakk, selv om jeg har vondt hver dag allikevel. Men kanskje jeg slipper unna en sykmelding ved å trene. Før jul gikk jeg på en skikkelig smell og var sykmeldt i en måned. Hadde nok tøyd strikken litt langt. Mange tøffe pasientsituasjoner setter sine spor, det er ikke tvil om det. Vi er profesjonelle i jobben vår, men vi er mennesker også. Men vi tar på oss skylapper og jobber videre. Kanskje det er i slike situasjoner vi burde tatt oss en pustepause og...gått på kafé? Jeg trappet ned til 80% etter smellen før jul. Helt frivillig, etter å ha diskutert med mannen min. For min del tror jeg at det også kan forebygge at jeg møter veggen på nytt. Det er også deilig å kunne følge opp barna og føle at man har mer tid, selv om mannen min med rette synes at jeg er verdens dårligste husmor.

Men man tenker jo etter slike uttalelser som i går - er dette takken? Til alle oss i helse-Norge som står på hver eneste dag, 24/7, året rundt? Og tanken sniker seg på: Er det verdt det - egentlig...?? I dag har jeg forresten trent. Ikke på SATS, men på Elixia. Jeg tok en kaffe hjemme etterpå.

35 kommentarer:

 1. Du verden for en veloverveid kommentar fra Fru Braatten... Man kan ikke annet enn å håpe at hun er kraftig feilsitert og at dette er hentet helt ut fra sin sammenheng. Ikke fordi det er så fullstendig håpløst i seg selv (noe det er, for all del), men fordi hun bør skånes fra seg selv om hun virkelig står inne for dette utsagnet. Dette kvalifiseres ikke til annet enn hoderisting.

  Jeg kan skjønne at dette må oppleves som genuint provoserende for alle som jobber i helsesektoren, og for oss andre (meg) blir det bare meningsløst.

  SvarSlett
 2. Signere Elikken. Stå på!

  - og helt beside the point. Du har vel fått med deg at Beautykiller nr.4 er på plass i butikker og bibliotek??

  SvarSlett
 3. Jeg er helt enig med deg, jeg skjønner ikke at det går an. Dem kan ikke forvente at noen skal jobbe døgnet rundt, mennesker trenger fritid å. Jeg mener problemet med dagens jobber er for mye stress og alt for få mennesker. Det skal spares inn både her og der, men jeg mener de egentlig ikke sparer noe på det for flere og flere mennesker blir jo bare syke og overslitne siden de må jobbe så mye.

  SvarSlett
 4. Hei Anita, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

  SvarSlett
 5. Anne kari Bratten vet like godt som meg at vi sykepleiere arbeider etter unntaksregler i arbeidsmiljøloven, vi har nemlig for kort hviletid mellom vaktene! Kanskje sykepleiere ville bli mer motivert for økt innsats ved noe større grunnbemanning, og å få en stillingsbrøk du kan leve av! Å bli tilbydt tre månedersengasjementer i 50%, for mennesker med bachelorgrader er ikke mye å skryte av! Ingen bank gir deg lån heller når du ikke vet om du har jobb om tre mnd! Og som svar på en kommentar i en annen blogg enn her: ingen sykepleier jobber 50% stilling for å få overtidsbetaling utover 50%, du får ikke overtid før du har oversteget 100%, eller et visst antall timer i strekk! Den arbeidsbelastningen du er utsatt for i dette yrket, er det ikke andre enn oss selv som forstår! Vi som føler det på kroppen dag, natt, julaften, påskeaften og 17.mai!

  SvarSlett
 6. Hvem er det egentlig som kan si noe så teit... Uansett om de er sykepleiere trenger de også til til å stable seg opp igjen...

  Sykepleiere har det ikke altid enkelt på jobb, ved å se andre i nød kan virkelig bringe fram følelser i en...

  Bra Innlegg, :o)

  SvarSlett
 7. Satte middagen i halsen under dagsrevyen i går. Personlig synest jeg det er spekulativt av NRK, å la kun en spekter gi sin versjon av" helgestriden" live på tv.
  Vi skal holde fast ved at vi ikke skal jobbe mer enn hver 3 helg.
  Vi kan åpne for at de som vil kan " trå" til litt noen få helger ekstra gjennom året. FRIVILLIG MOT ØKONOMISK KOMPENSASJON!!!!
  Så mye som vi jobber for så lite , er det bare rett og rimelig at helgene er hellige. Sykepleiere har familier som også trenger omsorg. Sykepleiere har sin egen helse å ta vare på .
  Å fremstille vår yrkesgruppe som late kaffelattedrikkende vesner er uhørt. I såfall hva så ?
  Har vi ikke kommet lenger enn at det såkallte "kallet" må tvinge oss til å være parat for samfunnet 24/7.
  NSF må ta til motmæle på dette . Vi skal ikke finne oss i å bli omtalt på denne måten på riksdekkende tv.
  Griske er vi visst også !! Ærlig talt ! Er virkelig 4-5000 kr noe vi skal skamme oss over å kreve som kompensasjon? Hva med alle mellomledere og toppledere i norsk næringsliv ? Skammer de seg tro ?De merker vel ikke så mye til finanskrisen og den kommende eldrebølgen. Lurer på hva de gjør på fritiden sin ?

  SvarSlett
 8. Godt sagt, Anita :) Jeg er også sykepleier, men har valgt å jobbe i barnevernet (fosterhjemstjenesten) nettopp fordi kroppen min protesterte på stadige skiftninger mellom dag, kveld og nattarbeid. Så derfor er det provoserende at Bratten uttaler seg slik hun gjør. Bra at du setter søkelys på dette!

  SvarSlett
 9. Dummeste jeg har hørt på lang lang tid. Håper denne dama blir kastet boller på hver gang hun nærmer seg en cafè!

  SvarSlett
 10. Til alle sykepleiere: Uten dere hadde helsenorge stoppet opp!!!!!!!!!!!

  TUSEN TAKK for innsatsen dere gjør. Nyt den fritiden dere har med verdens beste samvittighet:-)

  SvarSlett
 11. jeg fikk lyst å levere inn min autorisasjon jeg.. Jeg finner meg ikke i at jeg skal være mer motivert til å jobbe mer enn andre her i verden. Andre yrker kan gå ut og ta seg lunch på pauserom eller til og med kafe, jobber åtte til fire, fri hver helg, uten ansvar for liv og helse, mens vi faktisk er heldige om vi får lunchpause i det heletatt.. Eller fri julaften ELLER nyttårsaften om du er heldig, max 3 uker ferie samlet om sommeren, Fine greier..

  SvarSlett
 12. BRA SAGT!!
  Er sykepleier selv og er utrolig irritert og over den utakknemlige uttalelsen til Brattens!

  SvarSlett
 13. Sett godeste Bratten i sykepleierstilling i 6 måneder og spør henne etterpå hvor mange kafèbesøk hun rakk..

  Om jeg skal tippe så vil nok besøksfrekvensen hennes synke drastisk..

  SvarSlett
 14. Velskreve og veloverveid innlegg...Eg er sjølv sjukepleiar og hovedtillitsvalgt i ei av Norges kommuner....Vert frykteleg provosert av slike uttalelsar som dette og sånn som KS-leiaren uttalte seg i eit nummer av Sykepleien der han hevda at sjukepleiarar som valgte å bli tillitsvalgte var svake sjukepleiarar med lav fagleg kvalitet og tyngde....
  Veldig flott at du set fokus på dette!!
  Klem Line

  SvarSlett
 15. Kjempeinnlegg.. Sykepleierne jobber som bare det allerede, og hvis noen mener vi burde jobbe enda mere og ikke ha litt kvalitetstid utenom jobb så kommer det å gå direkte til helvete.. Unnskyld ordbruk.. DA blir det sykemeldinger i fleng, flere uutdannende ekstravakter som må ta de vaktene, dårligere omsorg osv..

  SvarSlett
 16. Dugnad? Er med på dugnaden i borettslaget mitt, jeg. Skal jeg gå på arbeid vil jeg gjerne få økonomisk (eller annen) kompensasjon for det. Det er slutt på den tiden da sykepleierne jobbet på kall.
  Og jeg tror det er den siden av saken man må se på: Hvis Bratten & co gjør det mer attraktivt å jobbe i eldreomsorgen (gjennom økonomiske virkemidler eller andre goder), så får hun kanskje den "hjelpen" hun "ber" om når eldrebølgen skyller over oss for fullt.

  SvarSlett
 17. Bra noen tar til orde... Godt skrevet, kjære kollega! Sissel :-)

  SvarSlett
 18. Dere KAN ikke høre på den dama der!!! Hun kunne gått en dag i deres sko? Det blir for dumt til å i det hele tatt sette seg inn i hennes tanker; hun er jo helt blåst og det som er synd i denne saken, er at hun mest sannsynlig ikke ser det selv.

  Drit i om det er verdt det for Anne-Kari (virkelig, jeg jobber med noe helt annet og har allerede mistet all respekt for dama) - husk ALLTID at dere er UVURDELIGE i jobben!! Dere har en helt utrolig arbeidsmoral, mennesker får en bedre hverdag pga dere! Dere er helt fantastiske! Det er et vanskelig yrke i denne tida, med lite ressurser og penger fra Staten (PS hvis Stoltenberg noen gang kommer innom som 100åring: don't bother to change his diapers!!), men dere står på og er helt utrolige! Alle i min familie og omgangskrets har kun god-ord å komme med om sykepleiere. Det står utrolig respekt av dere, og om så ikke Anne-Kari evner å se det, så ser hele Norges befolkning det!

  Klem Katrine

  SvarSlett
 19. Jeg syns sykepleiere skal gå mer på kafé! Og på SATS!
  Syns det er latterlig lite solidarisk utspill fra Spekter - både med sykepleiere her i Norge, som jobber altfor mye, og med alle de tusenvis arbeidsledige i Europa som burde få lov til å bli med på dugnaden.

  SvarSlett
 20. :) helt enig med deg! well spoken- mvh søster r

  SvarSlett
 21. Kan ikke tro at noen kan uttale seg på den måten. Sykepleiere er en av de gruppene som jobber mest her i landet.
  Er ikke sykepleier selv, men har en tante og en kusine som er det. De jobber mer eller mindre hver dag, og skjelden de har tid eller orker å ta en kopp kaffe ute.

  Så til Bratten, prøv deg på en jobb der du faktisk må JOBBE og ikke bare flytte papir.
  Utenom det, kan du gå å ta deg en bolle!

  SvarSlett
 22. Bra fokus, og mange saklige innlegg! Som sykepleier selv, blir man temmelig provosert over slike uttalser. Urettferdig og kynisk!
  Til tross for en 3 årig høgskole/universitets utdannelse og underbetalt jobb, akter jeg faenimei å dvaske kroppen min videre rundt på treningsstudio og drikke kaffe med god samvittighet!
  Jeg en ingen Florence Nightingale, men trives særdeles godt i sykehusavdelingen jeg har jobbet i de siste årene. Men at sykepleier yrket ikke lenger er ett "kall" enes de fleste om, men slike utspill er da hverken lønnsomt eller hensiktsmessis mtp framtidig rekruttering!
  Ett godt tips, må da heller være å ta tak i all ufrivillig deltid!

  SvarSlett
 23. Utrolig at Bratten kan uttale seg så ignorant!
  Jeg jobber som spl på sengepost på sykehus. På denne posten har det de siste 6mnd hatt et belegg av pas. på 115% i gjennomsnitt. De verste vaktene har det vært 145% belegg. Vi strekker oss så langt vi kan, med det resultatet at folk bryter sammen i gråt på jobb fordi de er så slitne. Sykemeldinger har det også blitt. Hadde vi vært flinkere til å trene og å ta vare på oss selv hadde det blitt billigere for sykehuset, men når det er for få som kan dra lasset ender det slik, og værre vil det bli om vi skal jobbe på "DUGNAD".

  Skulle gjerne likt å sett en en av statens ansatte som forvanter penger og olje jobbe for knapper og glansbilder. Kan du å forvalte penger er du gull verdt og lønna står i stil.
  Kan du å ta vare på syke og deres nærmeste skal man jobbe på dugnad. Helt utrolig!

  Hilsen oppgitt spl. som flytter til statene for å prøve lykken.

  SvarSlett
 24. He-he-he... lenge siden jeg har ledd så godt over et utsagn! Og at det skal komme fra direktøren fra Spekter er jo bare helt kostelig!! Det som derimot er mer alvorlig er hvordan Spekter som organisasjon kan leve med å ha en direktør som uttaler seg slik til media.
  Her må det være gjort en grunnleggende feil i ansettelsesprosessen, eller enda verre; forfekter hun her en holdning som er allment akseptert i Spekter?
  Uansett er det nå nærmest umulig å se på Spekter som en seriøs organisasjon, de har med dette "skutt seg selv i foten."

  SvarSlett
 25. Steike så provosert man blir !!
  Kan ikke fatte at hun kan si noe sånnt. Håper hun kommer med en offentlig unnskyldning snarest.. Usmakelig utsagn. Jeg sier som deg; er DETTE takken??

  SvarSlett
 26. Dette viser kunnskapsløshet, hun hadde ikke selv holdt ut i fire uker med dag, aften og nattarbeid i stort tempo. At mange jobber deltid har en grunn, noen får ikke høyere stillinger, andre velger mindre enn 100 %. Selv har jeg ikke 100% fordi jeg velger det, kroppen min ville ikke tålt det. Men det medfører at jeg aldri er sykemeldt eller borte fra jobben. Fordi jeg får tid og ta meg inn igjen. ikke alle har mulighet til det. Og ja jeg kan gå på cafe med god samvittighet.
  De må begynne å bemanne opp så ikke folk blir utslitt fysik og psykisk. Det hjelper ikke når noen blir sykemeldt så må de resterende jobbe ekstra De fleste har i dag familie som i dagens samfunn er krevende. Det er de aller sykeste som er innlagt, små operasjoner som de før var innlagt for et par dager, taes nå poliklinisk. Mye ansvar medisinsk og tungt fysisk arbeid. Tenk mer helhetlig og langsiktig, det ville spart personale for sykemeldinger og staten for penger, og alle ville fått det bere. Lykke til!

  SvarSlett
 27. Etter 20 år i turnusarbeid som sykepleier og jordmor sa kroppen stopp.Fikk tilbud om intern omplassering, men etter to år i en dagtidsstilling som jeg trivdes godt i, forsvant jobben min i økonomiske innstramninger og omorganisering. Tilbudet jeg fikk...var å gå tilbake til min gamle jobb....jeg slutta i helsevesenet!!! Hvis en skal rekruttere fagfolk til turnusarbeid må man vel i første omgang ta vare på de man har med en bedre personalpolitikk og gi turnusarbeid et bedre rykte ved at det faktisk vil lønne seg å ofre helger og fridager på å yte litt ekstra. Sjekk yrkesgrupper som har hovedvekt av mannlige arbeidstakere...de har mye bedre overtidsbetaling og bonusordninger for å ta unna når turnusen ikke går opp.

  SvarSlett
 28. Kjempebra skrevet!
  Jeg har jobbet som sykepleier i turnus i snart 20 år. Har også vært tillitsvalgt mm. Dette utsagnet vitner om hvor elendig innsikt de vi skal forhandle med har om yrket vårt. Som flere har nevt jobber vi til alle døgnets tider på alle typer døgn. I tillegg til ekstrajobbing både hos hovedarbeidsgiver og andre for å få hjulene til å gå rundt med privatøkonomien. HVIS jeg har tid til å drikke kaffe på kafè så har jeg faktisk ingen å drikke den sammen med. Enten er de på jobb, hjemme med familie eller sover på natten. Jobben våres er alt for usosial til å kunne gå på både treningstudio og på kafè.
  Sånne utsagn MÅ bare unskyldes og fjernes i debatten om yrket vårt og kampen vi har om lønn og arbeidstid.

  SvarSlett
 29. Dersom direktør Bratten får beholde jobben sin etter dette sjeldent demotiverende utsagnet, så sier det vel mest om Spekter og kulturen i den organisasjonen. Det jeg synes er drøyest er at hun ikke selv er i stand til å skjønne at hun har sagt noe galt.
  På min arbeidsplass hadde hun fått sparken på dagen.

  SvarSlett
 30. Bra innlegg!:) Jobber selv innenfor helsevesenet, ikke som sykepleier, men som lege. Men mye turnusarbeid også her i gården. Uttalelsen om "dugnadsarbeid" får meg til å gremmes. Om man får lønn for overtid som det virkelig monner av, vil nok en del av de unge klare å ta en ekstravakt eller to (som meg, har inn i mellom vanskeligheter med å takke nei til en meget innbringende vakt)

  Jeg jobber for å leve, jeg lever ikke for å jobbe. Det er mange ting i livet som jeg setter høyere enn jobben. Familie, venner og hobbyer. Derfor takker jeg for meg i den offentlige sektoren innen ikke så altfor lenge, og går inn i det private.. Dugnadsarbeide gidder jeg ikke!

  SvarSlett
 31. På seg selv kjenner man andre. Dette sier vel mer om hva piken Bratten gjør på fritiden, enn hva sykepleiere gjør :)Og dugnadsarbeid er vel for alle, uavhengig av yrke. Så Speideren Bratten tar vel også i et tak da på en sengepost eller sykehjem, som den foregangskvinnen hun ønsker å fremstille seg som :)

  SvarSlett
 32. Måske skulle DIREKTØREN prøve at tage et par af dine vagter?

  Tak til alle jer som stadig vil være sygeplejersker for jeres fine og vigtige indsats!

  SvarSlett
 33. Jeg ble helt paff av uttalelsen til Anne Kari Bratten. Er det mulig? Kan ikke være særlig gjennomtenkt det der, tenker jeg. Har ei mor som jobber som sykepleier og har sett alt det som du har påpekt ovenfor. Et tøft yrke. Klart trening og en kaffepause må unnes jevnlig!

  SvarSlett
 34. Jeg er ikke like flink med ord som deg, men er så utrolig enig. Jeg tar jeg meg friheten til å linke til innlegget ditt på min blogg. Håper det går bra :)

  SvarSlett

Det er veldig hyggelig hvis du legger igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...