onsdag 4. mai 2011

Carolina de Robertis - "Det usynlige fjellet"

Aller først må jeg takke Bokelskerinnen fordi hun trakk ut meg som vinner på konkurransen på bloggen sin. Premien var denne fantastiske boka. Dette er noe av det beste jeg har lest på lange, lange tider. Om ikke det aller beste. Rett og slett. Dette står på baksiden av boka:
Den første dagen i året 1900 er den lille landsbyen i Uruguay vitne til et under. En liten jente kommer til syne i et tre etter å ha vært savnet i flere måneder. Vidunderbarnet, Pajarita, blir senere stammor til en rekke uvanlig sterke og selvstendige kvinner. Fra Montevideo til Eva Peróns glitrende Buenos Aires, fra landsbyens slakterbutikk til overklassens herskapshus - denne storslåtte romanen tegner et rikt bilde av de sammentvinnede skjebnene til et kontinent og en familie i omveltning.
Det er ikke bare selve handlingen i boka og livene til kvinnene vi leser om (Pajarita, hennes datter Eva og barnebarnet Salome) som griper meg så sterkt. For språket er så nydelig også - det treffer en midt i magen. Karakterene får rett og slett liv mens du leser, alle som en. Jeg kan ikke skjønne annet enn at Heidi Grinde må ha gjort en helt fantastisk oversetterjobb. Det er avsnitt og setninger i boka som jeg ble sittende og lese om og om igjen fordi de grep meg sånn, og det er sjelden at det skjer. Kanskje ble jeg ekstra revet med fordi handlingen er fra Sør-Amerika. Jeg kan ikke huske å ha lest noe med handling derfra tidligere, og Uruguay er for meg et ganske så ukjent land. Eller; jeg visste egentlig ikke noe annet enn at hovedstaden heter Montevideo.

Avslutter bare med å anbefale boka på det aller sterkeste. Sommerlesningen for de som ikke har lest denne før bør være klar! Og jeg skal følge med og være raskt på pletten når Carolina de Robertis gir ut sin neste bok.

6 kommentarer:

 1. Enig med deg; språket i boka var nydelig. Jeg koste meg masse da jeg leste den i januar. Knallgod bok!

  SvarSlett
 2. Jeg har enda ikke fått lest den, men har den på ønskelista mi:)

  SvarSlett
 3. Da skal jeg begynne på min kopi en vakker sommerdag :) Tusen takk for en fin anmeldelse, Anita.

  SvarSlett
 4. Forfatteren kommer med ny bok til neste år :) Den skal hete Perla. Det står mer her:
  http://www.carolinaderobertis.com/

  SvarSlett
 5. Jeg kjøpte denne boka for noen måneder siden etter sterk oppfordring fra en venninne. Gleder meg til å lese den - spesielt etter å ha lest din begeistrede og fine bokanmeldelse! ;-)

  SvarSlett
 6. Ny bok neste år, ja. Med litt fallhøyde etter denne her, vil jeg tro!

  SvarSlett

Det er veldig hyggelig hvis du legger igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...