mandag 13. september 2010

Åsta Holth - "Finnskogtrilogien"

Denne boka nevnte jeg så vidt her, og jeg tenkte at jeg kunne skrive litt mer om den siden jeg stadig vekk kommer tilbake til den. Den består altså av tre bøker, nemlig "Kornet og freden" (utgitt 1955), "Steinen blømer" (1963) og "Kapellet" (1967).

Handlingen begynner på slutten av 1600-tallet, som var det århundret der finneinnvandringen til grensetraktene virkelig tok til. Vi følger Pål Tyyskiäinen og kona hans, Kerttu Mullikka i det første bindet, og siden blir vi kjent med etterkommerne deres og de harde kårene de lever under på "Skogen" både på 1700- og 1800-tallet. Vi hører om fordommer og utfordringer mellom finnene og nordmennene - kanskje det kan sees på som en slags parallell til samfunnet vi nå lever i. Bøkene er skrevet på nynorsk, kanskje fordi dette skriftspråket ligger nærmere opp til dialekten Holth selv snakket?

Kanskje ikke alle fakta Holth skriver om er helt korrekte, men personene i bøkene har jo eksistert i virkeligheten. Jeg har også skrevet her i bloggen at jeg selv holder litt på med slektsgranskning, og faktisk har jeg funnet navnet Mullikka blant mine forfedre. Men også navn som Räisäinen, Suhoinen og Tossavainen. Derfor har jeg satt veldig pris på denne boka, det er spennende å lese om hvordan finnene levde på Finnskogen for mange hundre år siden.

Share/Bookmark

4 kommentarer:

 1. Denne fikk jeg lyst til å lese! :)

  SvarSlett
 2. Ja, les den! Jeg likte den kjempegodt som du skjønner...

  SvarSlett
 3. Hej!
  Finns boken på svenska tro? Jag är också en "skogsfinne" :-) Från Suhoinen-släkten.

  Hälsningar Ulrika i Charlottenberg

  SvarSlett
 4. Hei Ulrika, det vet jeg ikke. Du får google litt rundt og se...

  SvarSlett

Det er veldig hyggelig hvis du legger igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...